dimarts, 6 de desembre del 2016

Pràctica 1.5

1.5 La següent tasca en la pràctica dels pilars d'orientació es tracta de fer una bona conducció de veus en l'exercici, alternant l'ordre de la 3 i la 7 per aconseguir suavitzar cada canvi harmònic en la progressió, tal com mostra el següent exemple.

Podem aplicar aquesta tècnica a qualsevol peça que toquem, per exemple, anem a veure com quedaria "All The Things You Are" aplicant la 1 (registre greu) + 3 i 7 (registre superior). Cal destacar que seria convenient conservar la bona conducció de veus, alterant si cal l'ordre de la 3 i la 7 respectivament, a més de tenir en compte que no en tots els instruments serà possible respectar la distància mínima d'una octava entre la tònica i els altres intervals, com passa en el rang del saxòfon.

Exercici 1/3,7 (1/7,3) aplicat a "All The Things You Are" en el registre del saxòfon: 



Per descomptat, podem triar diferents combinacions d'intervals superposats a cada tònica del cicle de quartes, com ara 1 / 3,7, 1/4, b7, 1 / b13, b 9 i així successivament. Podem practicar-bé de manera aleatòria o seguint un ordre marcat per diferents acords com ara:

Tríades Majors: 1 / 3,5 o 1 / 5,3
Tríades Menors: 1 / b3,5 o 1/5, b3
Tríades Augmentades: 1/3, # 5 o 1 / # 5,3
Tríades Disminuïdes: 1 / b3, b5 o 1 / b5, b3
Maj7: 1 / 3,7, 1 / 7,3 (podem eliminar la 5 o bé incloure-la)
Min7: 1 / b3, b7, 1 / b7, b3
Disminuïts 7: 1 / b3, b5, 1 / b3, BB7, 1 / b5, b3, 1 / b5, BB7, 1 / BB7, b3 ...

I així successivament amb altres tipus d'acords. Un cop consolidem els intervals bàsics (1, b3, 3, 5, b7 i 7), podrem començar a experimentar noves combinacions amb tensions de l'acord, una cosa que pot resultar molt interessant i divertit alhora.

Amb aquest exercici tanquem el Primer dels apartats de la nostra Unitat.

Pràctica 1.3 i 1.4

1.3 Seguint l'ordre del cicle de quartes, tocarem amb el nostre instrument la tònica en un registre greu, seguida de l'interval triat a una distància superior a la vuitena, si el rang de l'instrument en qüestió ens ho permet. A l'exemple hem escollit una 7 Major.




1.4 Un cop hem assimilat tots els intervals en totes les tonalitats, ens centrarem una mica més en consolidar els intervals 3 i 7, ja que aquests constituiran els nostres "pilars d'orientació" (explicaré aquest concepte en l'apartat 3) de la improvització.

Per exercitar els intervals 3 Major i 7 Major podem combinar els dos intervals com es mostra en el següent exercici, per exemple tocant la 1 en el registre greu i la 3 i 7 a una distància superior a una vuitena.




Un cop practicat l'anterior exercici, podem canviar l'ordre de les notes 3 i 7, és a dir, si abans començàvem amb 1/7, ara començaríem el mateix exercici amb 1/3. Amb aquest canvi, aconseguirem alternar tota la seqüència  completa i on abans hi havia una 3, ara hi haurà una 7 i viceversa.

dijous, 1 de desembre del 2016

Pràctica 1.2

1.2 Un altre exercici que podem fer consisteix a tocar la melodia d'una peça estàndard (sense armadura, amb les alteracions posades en cada nota, amb la intenció de visualitzar directament la nota a transportar). La transportarem a un interval de lliure elecció i repetint l'exercici amb tots els intervals més comuns de la música occidental, ["1", b2 (b9), 2 (9), b3 (# 9), 3, 4 (11), # 4 (b5, # 11),
5, b6 (# 5, b13), 6 (13), b7 i 7], sent l'interval "1", les notes originals de la melodia. 

És de vital importància que l'exercici es realitze de manera mental sense escriure els intervals prèviament, ja que la finalitat de l'exercici consisteix a assimilar mentalment les distàncies intervàliques. Aquesta pràctica hauriem de realitzar-la també amb el metrònom com l'exercici 1.1.

Vos proposem aquesta melodia de l'estàndard "All the Things you are", podeu escollir la que vulgau.

Interval "1". Melodia original.



Transport mental de la melodia a un intèrval de 6ª Major ascendent.


Pràctica 1.1


1.1 Amb el nostre instrument preparat, podem escollir un interval i tocar-lo directamente a partir de les notes C, F, Bb, Eb, Ab, Db, F#, B, E, A, D y G (cercle de quartes a la dreta), tocant directament la nota resultant, sense la necessitat te tocar primer la nota que deriva l'interval escollit. 

Es recomanable utilitzar el metrònom a una velocitat lenta/moderada per a poder pujar "b.p.m" conforme anem afiançant-se amb l'interval escollit.






dijous, 24 de novembre del 2016

1-. Assimilació d'Intervals, Tríades, Quatríades i Simbologia d'acords.

Quan improvisem, la nostra línia melòdica necessita una base sobre la qual fonamentar-se. Aquesta base estarà formada per intervals, independentment del nivell de la improvisació. Els intervals són l'eina més bàsica i important per a la improvisació ben fonamentada ja que aquestos, s'encarregaran de construir els pilars sobre els quals es donarà suport la nostra línia melòdica durant el procés creatiu.

En primer lloc, hem d'assimilar els intervals profundament, de manera que es converteixi en algo instantani. Per exemple, si pensem en un interval de 2a Major Ascendent de Do, pràcticament sabrem de manera instantània que estem parlant de Re. Això ha de passar exactament igual amb tots els intervals derivats de cadascuna de les dotze notes de l'escala cromàtica. Per exemple, si volem saber quina nota és la 3a major ascendent de Do#, haurem de visualitzar la nota E# de manera immediata i així successivament amb tots els tipus d'intervals derivats de cadascuna de les notes de l'escala cromàtica.

D'altra banda, hem de tenir precaució en aprendre aquest concepte d'assimilació d'intervals i emfatitze la paraula assimilació en contraposició a l'aprenentatge mecànic dels intèrvals. No es tracta només d'aprendre exercicis d'intervals de forma mecànica com ara progressions de terceres ascendents o descendents, quartes, setenes, quinzenes, etc ... (exercicis molt recomanats per a l'estudi de la tècnica, entrenament auditiu, flexibilitat, lectura, etc ...) si no, d'assimilar realment la posició correcta de cada interval de forma totalment automàtica mitjançant l'assimilació d'aquestos, sense haver de pensar o comptar distàncies entre ells per esbrinar el resultat.

Per a treballar aquest primer punt de l'unitat plantejarem diferents exercicis pràctics amb el nostre instrument en les següents entrades.

divendres, 11 de novembre del 2016

Benvinguda.

BENVINGUT AL BLOC.


Benvinguts a aquest Bloc on trobarem tot allò necessari per a l'assignatura "Iniciació a la improvisació" assignatura optativa del primer cicle de les Ensenyances Professionals en Música.

L'unitat didàctica que treballarem s'anomena "Improvisació Bàsica en 6 passos" al marc de l'assignatura TICS de la Capacitació en Valencià de la UMH per al curs acadèmic 2016/2017.


Aquestos 6 passos que treballarem són els següents;


1-. Assimilació d'Intervals, Tríades, Quatríades i Simbologia d'acords.

2-. Arpegiat d'acords desde la 1, 3, 5 i 7. Ascendent i descendent.

3-. Enllaçat d'arpegis per graus conjunts. Importància de la 3 i la 7.

4-. Aproximacions diatòniques i cromàtiques.

5-. Inclusió de silencis i variacions rítmiques.

6-. Motius i desenvolupament motívic.